Wat is swingen?

Swingen komt van het Amerikaanse woord ‘swinging’. "Swingen is een activiteit of ook wel leefwijze genoemd waarbij (hetero)stellen erotische contacten zoeken en hebben met andere (hetero)stellen of singles.

Hierbij is altijd sprake van goed onderling overleg tussen beide partners én bepalen de partners samen welke erotische activiteiten voor hen passend zijn. Dit kan variëren van het hebben van erotische activiteiten in het bijzijn van andere stellen, tot gedeeltelijke of volledige partnerruil, thuis of in clubs." (SFC, 2006) Kortom:bij swingen besluiten beide partners om (meestal samen) vrijelijk seks te hebben met anderen. Swingen is een vorm van intieme vriendschap tussen twee stellen of koppels. Meestal betreft het man/vrouw-stellen die andere man/vrouw-stellen ontmoeten voor seks en/of blijvende intieme vriendschappen, veelal met partnerruil.

Het swingen kent verschillende vormen. Zo zijn er stellen/koppels die uit zijn op een seksuele relatie onderling terwijl anderen het juist willen beperken tot flirten. Vaak ontmoeten swingers elkaar in zogenaamde parenclubs. Dit zijn uitgaansgelegenheden die gericht zijn op dit soort erotische ontmoetingen. Swingers treft men aan onder alle lagen van de bevolking. "Swingen is een Amerikaans begrip, ontstaan op de Amerikaanse luchtmachtbasissen tijdens de Tweede wereldoorlog. Omdat piloten een onveilig beroep hadden, gaven ze hun echtgenotes min of meer toestemming een niet-monogaam leven te leiden.

Daar kwam nog bij dat veel pilotenweduwen ‘troost’ vonden bij andere (soms getrouwde) piloten. Toen de pilotenelite zich verplaatste van de basis naar de nabijgelegen, rijkere voorsteden werd het fenomeen snel opgepikt door de media. Zij typeerden het gebeuren met het weinig flatterende woord ‘wifeswopping’ (echtgenotenruil)."...

Maak onderling goede afspraken: Het is erg belangrijk is om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Bepaal samen waar je grenzen liggen en zorg er samen voor dat die grenzen gerespecteerd worden. Afspraken maak je over emotionele; relationele en praktische aspecten van het swingen.

Wat is wappen

Weekend Adult Party

Wanneer het begon weet niemand meer. De kreet komt al sinds de jaren 70 voor. Weekend Adult Party of te wel WAP. In Nederland al gauw omgebouwd tot wappen.

Wappen is een verzamelnaam geworden van activiteiten die volwassen met elkaar uitvoeren en kent verschillende vormen van invulling. Voor de één is het een weekend liggen op de matrassen, voor de ander komt er een bezoekje aan een sauna, party of club bij om de hoek kijken.

Wappen gebeurt veel in combinatie met partydrugs, vandaar dat wij op deze site ook een vrij compleet overzicht hebben staan van de verschillende soorten partydrugs. Maar er zijn ook genoeg mensen die een heel weekend vrije sex beleven zonder drugsgebruik.

Wappen met of zonder drugs? Niet iedereen durft er voor uit te komen en niet iedere site staat toe dat men openlijk meldt dat men tijdens zo’n feest partydrugs gebruikt. Toch herken je aan de teksten vaak al of mensen gebruiken; “we hebben een volle snoeppot” en “trance en alles wat er bij hoort“ zijn de meest gebruikte uitdrukkingen.

Wie thuis wapt, doet er raadzaam aan om toch af en toe eens bij de buren te informeren of jullie niet te veel overlast veroorzaken, want voor je het weet zijn ze het zat en staat er opeens niet gewenst bezoek voor de deur.  

Wel een hele belangrijke tip: zoals alles geldt ook met wappen: Geniet maar met mate, want in een dergelijk weekend nog aanspreekbaar zijn voor overige familieleden of kennissen schiet er meestal bij in, laat staan dat ook de uitwerking van drugs soms nog dagen duurt.

Afspraken en termen

Het is erg belangrijk is om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Bepaal samen waar je grenzen liggen en zorg er samen voor dat die grenzen gerespecteerd worden.

Afspraken maak je over emotionele; relationele en praktische aspecten van het swingen. Zo moet je afspraken maken over onder andere: Grenzen op seksueel gebied; Hoe ver ga je? Wat doe je wel en wat niet?

Afspraken over veilig vrijen; Gebruik je een condoom? En bij welke technieken? Afspraken over alcohol en druggebruik. De grenzen op seksueel gebied zijn voor swingers vrijwel nooit ‘harde’ afspraken. ‘Iedere keer weer bepaal je samen waar je je op dat moment en in die situatie goed bij voelt.’

Communicatie vooraf én tijdens het swingen is van essentieel belang om swingen voor beide partners leuk en spannend te houden. Er worden speciale termen gebruikt die de grenzen van een stel aangeven.

Een soft swap, hiermee wordt bedoeld dat binnen de partnerruil alles mogelijk is behalve penetratie/neuken;

Een full swap, bij een full swap ga je ‘all the way’ met het andere stel, er wordt dus ook geneukt;

Een bi swap, Bij een bi swap hebben de partners van het zelfde geslacht seksueel contact. Meestal gaat het dan om de vrouwen. (Biseksualiteit komt bij swingers veel vaker voor bij vrouwen dan bij de mannen. 60% bij de vrouwen en minder dan 10% OPENLIJK bij de mannen, hierbij moet worden gemeld dat bisexualiteit bij mannen een vaak onbesproken onderwerp is. In de praktijk wordt geschat dat dit bij 35% van de mannen voorkomt);

Een paydate, een date waarbij betaald wordt. Komt tussen stellen onderling nauwelijks voor. Wel vaak toegepast bij het uitnodigen van single mannen. 

Is swingen iets voor jullie?

Swingen moet leuk zijn voor beide partners. Bij de meeste swingende stellen was het de man die het initiatief nam. Dat wil niet zeggen dat het een normale gang van zaken is, als de vrouw alleen maar volgt ‘om haar man een plezier te doen’. Dit is juist het recept voor veel relationele ellende. Swingen kan alleen wanneer beide partners er de lol van inzien. 

Omdat de motivatie van beide partners om met swingen te beginnen kan verschillen, raden ervaren swingers aan om geleidelijk te beginnen. Niet meteen een full swap maar eerst misschien alleen maar een beetje flirten en kijken hoe het je als stel bevalt. Voorzichtig beginnen en met elkaar praten over je ervaringen geeft de beste kans dat beide partners het swingen als plezierig ervaren.

Swingen is niet voor ieder stel een geschikte levensstijl. Er zijn enkele voorwaarden waar je als stel aan ‘moet voldoen’:

 • Een stabiele relatie;
 • Een gedeelde liberale opvatting over seks;
 • Een evenwichtige machtsverhouding in de relatie;
 • Uitstekende open communicatie tussen de partners;
 • Openheid en eerlijkheid over de eigen gevoelens en respect voor die van de partner;
 • Goed afspraken over grenzen en die afspraken respecteren en nakomen;
 • Bewezen probleemoplossend vermogen in de relatie;
 • Flexibel zijn en snel op elkaar kunnen reageren, ook in spannende situaties.

‘Swingen’ is dus in elk geval geen goede levensstijl voor stellen die in een moeizame of slecht lopende relatie zitten. Swingen eist van een stel dat ze juist erg open, eerlijk en goed met elkaar om kunnen gaan, ook in situaties die voor fikse spanning in de relatie kunnen zorgen.

Swingen en regels

Zijn er ook regels? Natuurlijk wel! Zoals overal zijn er bij swingers ook (weliswaar ongeschreven) regeltjes.

Een paar tips: Reageer altijd op een uitnodiging voor een party of een prive-afspraak. Als een afspraak afgezegd moet worden -om welke reden dan ook- doe dat dan niet een paar uur van te voren!

Neem altijd iets mee voor de gastvrouw, verzin iets orgineels. Te moeilijk? Neem dan het geijkte bloemetje mee, dat is beter als helemaal niets!

Zorg voor een goede hygiëne en eet van te voren geen scherpe spijzen of knoflook!

Kledingvoorschriften zijn er niet, maar trek wel iets aan wat passend voor de gelegenheid is. Dus voor een erotische ontmoeting, voor de dame geen panties, coltrui of plissee-rok en voor de heer geen houthakkersoverhemd of bergschoenen... Zorg voor leuke lingerie , ook de heer! Enne... heren als de lingerietijd is aangebroken ook de sokken uit! Want het is echt een belachelijk gezicht en een ook erotische afknapper.

Een eerste prive-afspraak met een stel swingers is in principe vrijblijvend. Maar wees voorbereid, alles is mogelijk bij een dergelijke ontmoeting! De laatste en belangrijkste regel is: als er nee wordt gezegd wordt er ook nee bedoeld. Met andere woorden nee is nee!

Verlaat ABSOLUUT NOOIT een party zonder je eigen partner! Je bent er als stel gekomen en gaat er ook weer als stel weg! Doe je het toch bedenk dan dat deze fout meestal garant staat voor een (huwelijks)crisis.

Pas op..... voor SOA

Swingers hebben doorgaans meer sekscontacten en lopen alleen daarom al meer risico op soa. Bovendien bleek uit twee recente onderzoeken dat swingers hoog scoren op bepaald risicogedrag en uit de geconstateerde soa blijkt dat swingers gerekend mogen worden tot de hoogrisicogroepen voor soa.

In de steekproef onder 130 swingers van de GGD Zuid Limburg scoorden swingers vooral hoog op Chlamydia en Gonorroe (12,3 en 5,4 %). Natuurlijk gelden voor swingers de safe sex adviezen die je op deze site kan vinden. Omdat swingers soms seks hebben met meerdere partners in een ruimte, lopen ze daarbij extra risico's.

Bij swingers worden soa vooral overgedragen door:

 • Pijpen en beffen zonder condoom of beflapje;
 • Vingeren en aftrekken van meerdere partners direct na elkaar;
 • Onveilig (samen) gebruiken van speeltjes.

Op Swinger Nederland vind je safe sex adviezen die aangepast zijn aan de realiteit van swingers, zoals adviezen over veilig gezamelijk gebruik van seksspeeltjes.